Děje se

MICRONET ; inzerce nase.broumovsko.cz
Broumovské diskuzní fórum

icon | 16.01.18 22:14:44  |  (2.10.195) | Petr David   Jak dál?
Dobrý den,
Citace pan Petr NOVÁK: „v době, kdy se diskutovalo o obnově trati, nebyl nikdo schopen zaručit, že se kámen nebude vozit zároveň i po silnici.“
To si nemyslím, protože voda z Teplic se musí mimo zimu vozit po kolejích, podle mé informace díky nařízení CHKO. Mám za to, že v případě kamene by bylo možné dříve, nebo později takovou věc prosadit ještě snadněji. Silnici pochopitelně zcela utlumit nelze, protože místní mají díky ní práci. Domnívám se, že kámen díky snadnému nakládání i vykládání a díky šetrnému transportu patří na koleje.
Pane starosto, v té době jste byl opravdu proti převozu kamene po kolejích. Názor jste projevil např. v článku Petra Záleského v novinách DNES. Pane Malík, to, že Vy o tom nevíte, neznamená, že provoz po kolejích nebyl odmítán. Chápu pana starostu, a nemohu vyloučit, že bych na jeho místě neměl podobný názor, každý musíme logicky vycházet z dostupných informací. Mnoho novinářů tady totiž naprosto neprofesionálně šířilo:
„Zaniklá trať má opět sloužit, ale jen kvůli štěrku“
„Obchodníci se štěrkem usilují o obnovení železnice do Polska“
„Poláci lobbují za železniční trať v příhraničí, chtějí tudy vozit štěrk“
„Trať do Polska má podporu, jen okolní obce se neradují“ Jen k tomuto poznámka, Broumov nebyl proti, Meziměstí jednoznačně pro!
Kdyby se někteří novináři seznámili se situací, vzali si do ruky železniční mapu Polska a Čech, tak by takovéto titulky nikdy nenapsali, jenomže kdo by jim četl nějakou pozitivní zprávu? Poláci mohou snadno vozit jinudy a peážní provoz Českem by byl opravdu ekonomickým a provozním nesmyslem.
Je to za námi, vlaky z Otovic už asi jezdit nebudou (asi díky Polákům). Všechno špatné ale může být k něčemu dobré, máme tady jasné poučení, že na útlumu železnice proděláváme a že je lepší spojit síly.
Broumovsko má podle mého názoru špatnou dopravní obslužnost. Po silnici i po kolejích je doprava směr vnitrozemí pomalá. Po silnici navíc nebezpečnější a více zatěžuje okolí (asi třetina trasy do Náchodu jde někomu pod okny). Vy, co máte mandát a my, co se snažíme na nedobrý stav upozornit, my společně můžeme třeba ledacos změnit. Příště třeba na už diskutované téma „Vysokovská spojka“. Tady bych vyzval pana Malíka, aby nás podpořil, protože nedojde-li k napřímení trati, Česká Skalice-Náchod, železnice na Broumovsku logicky ztratí dech, bude výrazně nekonkurenceschopná a nepomůže jí ani oživení napojení v Meziměstí a v Otovicích. S rozvojem silnic se natvrdo počítá!
Co se týče Jindřichohradecké dráhy, která byla zachráněna díky fandům, je v spíše nostalgickou železnicí. U nás potřebujeme konkurenceschopnou železnici, zrychlit trať, vyměnit vozidla a pravidelné přímé spoje do Hradce Králové. Já bych dal raději srovnání s Libereckem.
Jsme tady sevřeni Hranicí se všemi nevýhodami, jezdit do vnitrozemí se dá pouze jedním směrem. Tady nám stát zatím bohužel moc nepomohl.
Omlouvám se za délku příspěvku.

Předchozí příspěvek   |  Další příspěvek
Provozovatel stránek neodpovídá za obsah uveřejněných příspěvků. Za uveřejnované příspěvky zodpovídají jejich autoři.
Uveřejněním příspěvku do diskuse vyjadřuje autor souhlas s pravidly fóra.
Pravidla fóra